Pages

Isnin, 2 Julai 2012

Resepi Ayam Masak Halia Cara Mudah dan Sedap


Bahan-bahan Resepi Masakan Ayam Masak Halia ( untuk 2 orang makan )
1 mangkuk kecil isi ayam (dipotong kecil)
3 batang kacang panjang (dihiris)
1 inci halia (dihiris)
1/2 labu bawang besar (dihiris)
1 ulas bwg putih+ 1/2 labu bawang besar (dikisar/ditumbuk)
2 sudu sos tiram (takde sos tiram so miz azy guna ½ kiub pati ayam)
1 sudu kecil serbuk lada hitam (miz azy guna 2 biji cili padi)
1/4 sudu kecil garam halus
1/2 sudu kecil serbuk perasa
1/2 sudu kecil gula
1 sudu kecil minyak untuk menumis
Cara-cara masakan resepi masakan ayam masak halia;
1. Panaskan minyak di dalam kuali.
2. Kemudian tumis bawang besar, bawang putih yang dikisar dan halia sehingga naik bau.
3. Masukkan ayam, sos tiram, sedikit air dan kacau sehingga rata.
4. Tutup kuali untuk masak ayam sehingga lembut.
5. Masukkan kacang panjang dan bawang besar yang dihiris ke dalam kuali.
6. Masukkan garam, gula dan serbuk perasa.
7. Masukkan air sedikit lagi kalau nak berkuah.
8. Tutup kuali seketika sahaja, jangan sehingga sayur layu.
9. Siap untuk dihidang dan dimakan.
Selamat mencuba! Akan datang cik tom akan share lagi resepi masakan yang mudah dimasak dan sedap dimakan. Resepi ini pun sesuai untuk berbuka puasa akan datang. Resepi yang mudah untuk disediakan selepas letih balik dari kerja.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan